the best arabic songs

Sunday, 15 May 2011

Cinta Yang Hakiki...CARING, SENTIMENTAL VALUE, SEHATI SEJIWA, ROMANTIC,BOMBASTIC, FANTASTIC…..SEMUANYA HANYA PLASTIK

Melibatkan diri dalam perhubungan erat yakni dunia percintaan yang lebih kea rah nilai-nilai di atas…semuanya hanyalah plastik atau tiada pengertian cinta hakiki sebenarnya. Cinta di atas lebih ke arah kepada rangsangan nafsu yang disalah erti kerana perhubungan persahabatan yang rapat dan terbuai oleh dodoian perasaan. Hal ini disebabkan hakikat percintaan yang dibenarkan dalam Islam ialah asas daya tarikan kepada kewarakan seseorang yang menjadi tarikan kepada cinta bersyariatkan Islam. Kebanyakan persahabatan yang lebih bermotifkan memikat sememangnya lebih ke arah sentimental value yakni lebih kepada pemberian hadiah tidak kira apa jua barangnya...jika tidak berminat masakan nak mengorbankan wang kepada seseorang...romantik pada dasarnya adalah bukan satu prinsip dalam Islam...bagaimanakah akan wujudnya hubungan romantik sekiranya mereka tidak berhubungan atas alasan kalau hanyalah melalui asas pendekatan Islam???

Cinta di dalam Islam sebenarnya tiada hubungan romantik atau caring atas alasan jika benar-benar pencinta yang memahami corak Islam lebih ke arah menulis peingatan-peringatan Allah yang senantiasa takutkan kemurkaan Allah di dalam konteks cara perhubungan walaupun mungkin tidak pernah berdating...malah orang yang bercinta di dalam bentuk syariat Islam takut untuk berhubungan secara menulis....kerana was-was dengan keupayaan menahan bentuk luahan hati yang akan menimbulkan zina hati. Malah orang yang benar-benar beriman takut untuk berhubungan melalui telefon atau kaedah bercakap yang penuh lemah lembut dalam bentuk hubungan lain seperti chat kerana baiasanya kekerapan hubungan percakapan lebih ke arah tidak tertapis dan bisa menggoda keimanan dengan rasa rindu dengan suara dan gurauan sehingga akhirnya membuat tautan rasa cinta asmara dana bermula kecuali bagi mereka yang benar-benar tidak ada masalah hati...itu pun boleh menjadi satu bentuk perhubungan awalan jika tidak disekat.

Semakin kerap berhubung akan menjadikan semakin rapat perhubungan dan akhirnya tanpa mengimbangkan kewarasan akal dan lebih mementingkan perasaan dan nafsu akhirnya menjerumus kepada kefahaman itulah cinta yang sebenarnya. Kerana atas dasar apa??? Rasa rindu yang amat sangat....sedangkan hakikat rindu yang sebenar ialah rindukan Allah....orang yang beriman dapat menangkis ketahanan rindu apabila asas cinta benar-benar berlandaskan iman. Bukankah di dalam Islam sendiri sudah menggaris pandu coorak meminang wanita....tetapi anak-anak muda dewasa ini lebih suka kepada bercinta dan mencari cinta....dan mencari masalah di dalam konteks perhubungan cinta dan akhirnya terjebak di dalam lautan cinta yang memabukkan.

Cinta berasaskan Islam ialah cintakan kebaikan, keimanan dan keutuhan pendirian kerana ia adalah asas kepada tiang pengukuhan imna di hari depan. Malah cinta di dalam Islam lebih ke arah rasa hormat, malu dengan kewarakan responden kerana itulah cinta hakiki yang tidak boleh di jual beli. Malah malu untuk berkata-kata di sebalik kata-kata yang tidak sepatutynya. Apabila individu itu benar-benar mencintai seseorang atas sifat-sifat di dalam diri respondennya....ia lebih ke arah sifat mengagumi untuk memilikinya tanpa syak dan was-was akan kebaikan, keimanan, dan keutuhan pendirian responden. Jika ia benar-benar memahami konteks iman dalam percintaan yang terbina di dalam dirinya, daya tarikan ke arah cabaran-cabaran cinta luaran dan murahan yang mendatang tidak bisa menembusinya. Maka, tidak ada dua, tiga ke atau empat sikap jatuh cinta dalam satu masa.

Malah masalah sama ada sayang ke..atau tidak sayang ke...tidak timbul. Hal ini disebabkan asas cinta sebenar ialah keupayaan untuk sama-sama menggembleng “tenaga” untuk meningkatkan iman andai kata terbinanya ikatan yang diakhiri ukhwah dalam percintaan iaitu ikatan rumah tangga.

Cinta berlandaskan Islam dan syariat lebih ke arah memupuk ukhwah islamiyyah di dalam pemantapan jasmani dan rohani.

Itulah cinta yang sebenar dalam Islam...bukan seperti sebahagian dari anak-anak muda yang tidak memahami konteks percintaan hakiki yang mana terlalu mudah jatuh cinta dengan hanya sekali pandang, dan juga dengan hanya tautan kata-kata.

Sememangnya tidak dinafikan kuasa cinta benar-benar dapat menguasai respondennya. Ada yang. Ada yang berubah sikap dengan rangsangan cinta...contohnya, ada yang semakin beriman, semakin baik dan semakin terdidik kerana nasihat dan peringatan oleh orang yang dicintainya. Tetapi adakah rangsangan itu akan terus berkekalan andai kata cinta berpaling arah atau putus di tengah jalan??? Inilah yang dibimbangi kerana rangsangan cinta murahan hanya satu kepura-puraan yang tidak berkekalan atas asas tujuan untuk memikat hati. Ada yang jadi baik...bercakap yang baik-baik di depan orang yang dicintainya...almaklumlah yang dicintai itu seorang yang beriman...tetapi bila bercakap dengan kawan-kawan lain mulalah merapu entah apa-apa kerana asas malu tiada. Sebab itulah di dalam konteks perhubungan cinta sesama Islam....jika ingin memulakan ikatan cinta itu, mestilah berasaskan cinta yang penuh didikan iman. Perhati muamalat responden agar tidak tersalah jatuh di dalam jerat percintaan yang tidak patut sebab ia lebih ke arah mengheret masalah baru. Mungkin juga akan menjatuhkan diri ke lembah kehinaan seperti yang terjadi dalam kes Nur Aisyah Bukhari....semuanya bermula dari kesilapan Nur Aisyah sendiri yakni tidak memerhati, memikir baik2 dan memutuskan apa yang dicintainya itu layak atau tidak untuk dicintai. Sungguhpun dikatakan Nur Aisyah sudah terdidik sebelum ini, tetapi iman yang sebenarnya ialah dari asas pendekatan dirinya sendiri. Ilmu yang dipelajarinya sekiranya tidak diamalkan akan menjadi perosak dalam dirinya maka itulah yang berlaku dalam diri Nur Aisyah.

Begitu juga dengan anak2 muda kita...bila mana seorang pemuda menyampaikan hasrat hatinya, jangan mudah terusik hati. Perhatikan agamanya, kebaikannya....dan segalanya sejak dia belum mengenali kita. Maksud sifat asalnya dan muamalat asalnya...kerana jika kita mudah membenarkan hati dilalui ...ia hanya akan membuka peluang kepada ke arah ketidak fahaman konsep cinta berlandaskan Islam. Uji mereka dulu dengan corak akhlak dan pergaulan yakni jangan membenarkan kita dirapati akan perasaan mereka...agar menimbulkan keraguan dan was2 yang kita tidak menerima cinta mereka. Ini tidak...anak2 gadis dan pemuda suka melayan dan melayan dan akhirnya terbuai kata2 asmara yang terbina sendiri dan menimbulkan kerosakan hati dalam hati2 mereka sendiri. Biarlah dikatakan diri kita ego...ego untuk kebaikan yakni menjaga diri untuk mengimbangi antara kewarasan akal dan iman yang akan menjadi benteng dan senjata melumpuhkan pihak lawan...benarkah begitu...??? sebab bagi perempuan mahupun lelaki yang beriman mempunyai sifat2 yang konkrit di dalam pendirian mahupun akhlak...bukankah akhlak yang cantik terbina dari didikan hati nurani iman yang cantik?!!!

Bagi yang memahami dan mengerti apa itu iman, dia tidak ragu2 untuk terus memiliki perempuan itu dengan jalan yang terbaik. Iaitu APA??? Tentulah sekali denngan meminang wanita ini...sebab wanita ini bukan calang2 imannya. Tentulah terfikir di hati mereka...”Akulah yang paling bertuah andai kata aku berupaya memiliki wanita yang paling payah untuk dikuasai, kerana apabila diberinya cintanya padaku...akulah orang yang paling bertuah dan terhormat di atas pemberiannya itu dengan cara yang diizinkan dan dihalalkan oleh Allah.” so...kata2 bidalan, “berkawan biar beribu bercinta biar satu”, tidak begitu tepat dalam konteks Islam dan patut ditambah kepada...”bercinta biarlah untuk teman di akhirat yang dihalalkan oleh Islam disebabkan faktor2 semua panahan cinta di atas adalah tidak tepat dan bercanggah dalam konteks perhubungan di dalam Islam. Sebab...ia hanya boleh menjatuhkan ke arah perhubungan dalam suasana fitnah.

Ahkir kalam, hanya Jauhari sahaja mengenal Manikamnya yakni hanya orang yang beriman akan menghargai dan mengagungi keimanan orang yang patut dicintainyakerana hanya orang yang baik2 sahaja yang inginkan sesuatu yang baik. Di situ sudah menampakkan penilaiannya....di mana jodoh yang baik adalah untuk orang yang baik. Dan begitulah sebaliknya. Kerana orang yang tidak baik tidak menyanggupi untuk hidup bersama dengan orang yang baik kecuali dalam dirinya itu mempunyai zat yang baik juga....

Wallahua’lam

No comments:

Post a Comment